Sjukgymnast Göteborg

Sjukgymnast sökes - Trivsam mottagning söker trivsam kollega.

Akupunktur i Göteborg

Akupunkturbehandling godkändes efter genomförandet av vetenskapliga studier i Sverige 1984. Under de senaste 30 åren har metoden etablerats som en klinisk rutinmetod inom ett antal olika indikationsområden.

Efter genomgången utbildning i metodiken har legitimerad sjukvårdspersonal rätt att utöva akupunktur som smärtlindring och som behandling av vissa specifika tillstånd.

Hos Sjukgymnast Göteborg erbjuds följande behandlingar med akupunktur alternativt el-akupunktur:

  • Smärtlindring

  • Inflammatoriska tillstånd i t.ex. nacke, axlar, armbågar, knäleder och höftleder

  • Migrän och spänningshuvudvärk

  • Stressrelaterade tillstånd t.ex. sömnproblem, oro, nedstämdhet

  • Klimakteriebesvär

  • IBS, Irritabel tjocktarm

  • Tinnitus


Akupunktur påverkar nervsystemet på ett sådant sätt att smärtsignaler blockeras. Detta har visats genom en rad olika undersökningar och benämns i den vetenskapliga litteraturen som ”grindteorin”. Påverkan av behandlingen sker i hjärnans kontrollsystem och stimulerar frisättning av kroppens eget morfin- ”endorfin”. Frisättning sker också av ämnet ”serotonin”, som ytterligare påverkar det smärthämmande systemet.

Vidare har man visat i undersökningar att kroppens eget cortison, ”kortisol”, ökar vid akupunkturbehandling och detta ämne har en antiinflammatorisk effekt i kroppen.

Vid akupunktur sticks tunna nålar genom huden. Sterila nålar av engångstyp används och vid varje behandling brukar 4-15 nålar användas. Normal behandlingstid är 20-30 minuter.

I många fall använder man el akupunktur, vilket ger en kontinuerlig stimulering via nålarna.

Man kan märka en förbättring efter 5-7 behandlingar men vanligast är en behandlingsomgång om 10-15 gånger.

Vid behandling med akupunktur är biverkningar ovanliga. Vanligast förekommande biverkningar är att man kan känna sig dåsig eller avslappnad efter behandling.

Det förekommer även att man erfar en viss ökning av symptomen efter de första behandlingarna. Detta försvinner dock efter 2-3 behandlingar.