lila-viol

En sak i sänder

Gör det enkelt

Det viktigaste först

Tag det lugnt

Lev och låt leva

jakob

Stressbehandling i Göteborg

Det finns bara en av mig. En kropp (personlighet) utmärker varje människa.

Det är ett mirakel var gång en människa blir till.

Livet är en gåva till varje människa. Detta ska vi ta hand om på bästa sätt, oavsett start (uppväxten) för det finns ett nu och en framtid.

Det är inte lätt att leva – att vara människa. Den dagliga kampen i att leva sin dag kan se mycket olika ut för oss.

Att leva är att växa, lite i taget. Insikter kommer efter erfarenheter. Vi faller – och reser oss igen efter misslyckanden.

Detta är viktigt att begrunda beträffande mänsklig utveckling, växt och mognad. Men också beträffande läkningsprocesser.

hanna-flyter

Att flyta

Hjärnan och dess lober mognar bakifrån och sist mognar pannloben där konsekvenstänkande och riskbedömning finns. Det tar cirka 25–30 år innan hjärnan är mogen.
Utvecklingen tar tid – lång tid, ”för det ska hålla länge” (korgkvinnan)
Människan är byggd för att klara stress (stimulans). Stressreaktionen hjälper oss fokusera och prestera bättre. Stress i lagom dos eller stimulans är positivt och utmanande för människan.
Vi kan belasta oss och anstränga oss. Det är inte farligt.

Kortvarig stress är naturlig och frigör resurser för att kroppen (människan) skall kunna hantera situationer som uppkommer och anpassa sig.

Detta är överlevnadssätt, som människan haft i tusentals år, liksom många djurarter.

Långvarig stress utan återhämtning sliter på kroppen och psyket, vår innersta. Om stressen fortgår under lång tid så kan det innebära risk både för skador och sjukdomar.

Det kan handla om familjelivet, en slimmad ny organisation på jobbet, arbetskamrater som blir sjuka. Det kan handla om dina egna eller andras höga krav – inte sällan en kombination av flera faktorer.

Alla kan drabbas och reaktionerna är väldigt individuella.

Hur märks det i kroppen?
Slirar hjärnan och jag som människa så finns det typiska tecken som framträder.

Det mest typiska är sömnsvårigheter – svårt att somna, vakna flera gånger per natt, aldrig känna sig utsövd.

Andra tecken är allmän trötthetskänsla (= energikontot börjar tömmas ut), mag-tarmproblem, ökad känslighet för infektioner och smärta, muskelvärk eller domningar, yrsel.

Och i knoppen?
Koncentrationssvårigheter, sämre minne och lättirritabilitet är typiska tecken (symtom) på att stressen finns.

När humöret åker berg- och dalbana och du har hamnat i långvarig stress och kanske är utmattad. Då är det dags att söka hjälp.

(Källa – text-inspiration från Anna Tiberg och Hans Strandberg – Dagens arbete, Lyssna till kroppens varningar)

sa-och-skorda
Vi får börja på nytt – även om sådden, skörden uteblev eller blev liten, så får jag börja om på nytt. Livet vill hjälpa mig.
biolight-ljus-som-laker-och-starker

Vilan & läkningen…

När jag blir stressad så händer följande i kroppen:

Frekvensen ökar, blodtrycket stiger, andningen blir snabbare och djupare, pupillerna vidgas, tår och spottreaktionen minskar, mag- och tarmverksamheten avtar.

Blodet omfördelas ut till musklerna och till hjärnan. Huden utsöndrar mera slaggprodukter, och man börjar svettas.

Kroppen ställer in för fara, hot – blixtsnabbt och stresshormonerna pumpas ut.

Ibland behöver vi få hjälp att få ned stressnivån i både kropp och knopp (kropp och själ) och bildligt talat tvätta – mjukgöra – ta hand om kroppens handske – själen.

Vid mottagningen så arbetar vi med Stresshantering/Behandling och Avspänning.
  • Stresshantering – kan innebära samtal om stress, det som stressar dig (stressorer) och veta vad som triggar dig, lära dig att hantera och förhålla dig till stressen och ditt liv. Få verktyg för att bättre kunna hantera stressen, minska stressen.
  • Biolight behandling – är ljusbehandling med rött och infrarött ljus som är bra vid stress, långvarig stress, utmattning där man kan rensa ut slagg genom lymfsystemet, få spända muskler att bli avspända.
  • Kroppskännedomsträning och Avspänningsövningar kan minska stress, öka medvetenheten och hjälpa till att komma i balans. För mycket av muskelspänningar gör ont och tar energi. Det är välgörande att bli medveten om sin hållning, kunna släppa onödiga spänningar och låta andningen ta plats.
pennygangen

En liten promenad runt huset

Att skapa goda vanor och rutiner är möjligt.

Jag kan ta en liten promenad runt huset där jag bor. Detta gör att Lugn-och-ro-systemet (Återhämtningssystemet) går igång. Detta sänker stressnivån i kroppen.

Så enkelt, så simpelt, men vi behöver inte krångla till det.

Det är det lilla som är värdefullt oavsett årstid.

Varje människa behöver göra något aktivt, något vi tycker om – kroppen behöver rörelse och vi behöver som blomman, ljus och syre.

Det kan vara att handarbeta, måla, snickra, spela ett instrument, simma, åka skidor, spela golf eller göra något vi tycker om.

När man inte orkar, så får bädden vara viloplatsen. Det kommer en ny dag!

Läkarbröderna Curt Nyström och Orvar Nyström, skriver följande:

Läkarbröderna Curt Nyström, specialist i allmänpsykiatri och Orvar Nyström, specialist i invärtesmedicin och reumatologi, har bidragit till mycket gott inom vården i Sverige. De säger i en folder: Meningar som börjar med: Jag måste, jag borde och jag skall – aktiverar stressystemet.

Titta kritiskt på detta fenomen hos Dig själv.

Kan du sluta använda dessa ord om dig själv och byta ut dem till:  Jag behöver…

Jag behöver = uttryck för att jag som människa har behov av något jag kanske saknar eller har missat att tillföra mig själv. 

Vi har alla olika behov. Basbehov av mat och dryck, samt vila och sömn.

Det är ett viktigt att inventera sina behov, och veta vilka behov som är tillgodosedda samt vilka behov som inte är det.

De behov man saknar och längtar efter, samt är medveten om, är lättare att bära och stå ut med än de man inte vet om. (Margareta Melin)

Hur ser min livsstil ut? Vilken form av motion och fysisk aktivitet har jag mått bra av tidigare?

Vår kropp är en stenålderskropp som är gjord för att användas och däremellan att vila och återhämta sig.

När den enkla vardagsmotionen försvinner ökar stressen och när motionen kommer tillbaka på ditt sätt och lagom för dig, så minskar stressen.

Dags att börja!

Har du slutat med de intressen som tidigare gav dig avkoppling och återhämtning?

spar-i-snon

När du finner en väg tillbaka till något av dessa intressen som passar din nuvarande livssituation minskar stressreaktionen.

Vad och hur jag äter och dricker? Kaffe – i högre dos aktiverar stress. Den dos vi tål är individuell och en normal dos är upp till 3 koppar per dag.

Socker – i högre dos aktiverar stress och kan leda till ett sockerberoende.

Alkohol – har två ansikten. I små doser tillsammans med andra vid festligheter har alkohol oftast ingen negativ påverkan på stress. Alkohol mer ofta och i din ensamhet medför ökad stress.

Regelbundna måltider – frukost, lunch och middag eller varianter av det med balanserad kost uppdelat på tre måltider fördelade över dagen ger kroppen en regelbunden energitillförsel varför stressreaktion inte behövs för att skaffa fram tillfällig energi.

Medicinsk fotvård

Hos Sjukgymnast Göteborg finns nu Anjas Medicinska Fotvård. Anjas Medicinska Fotvård är en privat enhet som inte har avtal med landstinget. Oavsett så har vi alla fötter som vi använder: Ta hand om dina fötter - de är viktiga!

Klicka här för mera information

Bokning

Du bokar tid hos oss antingen via e-post eller telefon.

Vi ber dig uppge namn, telefonnummer och e-post adress när du kontaktar oss så att vi snabbt kan nå dig.

031-82 95 00
info@sjukgymnastgoteborg.se